Hörneå bys hemsida www.becken.se
Trasmattor och pappersmassa - del 1
Här uppmärksammas kvinnors arbete förr i tiden - att väva trasmattor - och att återanvända produkter från pappers och massaindustri. Det var Curt Carlsson i Norrsundet norr om Gävle som hörde av sig till Redaktionen 2020-09-09.
Norrsundet ligger i anslutning till Hamrångefjärden. Den som kommer ihåg den gamla E4 norr om Gävle - innan dagens ytterst tråkiga 2+1 väg genom skogen - minns den pittoreska bygden Hamrånge. Så här skrev Curt:
Hej!
Vi är en grupp i Hamrånge som tänkte kolla upp en kanske tidstypisk sak på orter med sulfatfabriker (här lade StoraEnso ner 2008). Och sedan göra en lite utställning på temat. På 50-talet (åtminstone) var det populärt på vissa ställen att väva mattor av sliten sulfatduk. Känner ni till hur det var i Husumtrakterna?
Hälsningar /Curt Carlsson
Curts mail 9/9 var i slutet på sommaren 2020. Becken-Webben är känd för att ha en tung startsträcka efter sommaren, så även 2020. Arbete på gården och till vardags annorstädes tar ut sin rätt. Korrespondens med Curt blev gnistan som återstartar Becken-Webben säsongen 2020/2021. Curt pratar om "Husumtrakten", en annan del av Mo & Domsjö strax söderut från Hörnefors.
Bild 1. Curt Carlsson och foto-projektet Rudan.
Curt kallar ursprunget för "sulfatduk", eftersom det var en sulfatfabrik i Norrsundet. I Hörnefors var det en sulfitfabrik, men förutom kemin var det ungefär samma procedur. Cellulosafibrer samlades upp på en filterduk, kallad vira. Dessutom fanns andra filter för rensning, och exakt vilken duk som repades upp för trasmattor är inte helt uppenbart för skribenten. Vi länkar till några gamla artiklar om Hörnefors Sulfitfabrik och dess papp-sal.
Bild 2. Curt Carlsson visar upp en trasmatta vävd av garn från "sulfatduk". Just denna matta är från Sydnärke. Garnet härstammar från Olshammars sulfatfabrik (Munksjö AB, och fortfarande igång!). Den vävdes under tidigt 50-tal, berättade Curt.
Curts mail och bilder om trasmattor har paralleller till tidigare inslag på Becken-Webben. Sommaren 2012 fick Redaktionen ett mail från Rydals Museum som då anordnade en utställning om kvinnor i arbete. Museet önskade nyttja en 100 år gammal bild det hittat på nätet, av byns fotograf Algot Engström. En annan parallell var då Kungliga Biblioteket i Stockholm anordnade en utställning om arbete i pappersindustri, och kontaktade Becken-Webben som då skrivit om den nedlagda Hörnefors Sulfitfabrik.
Skribenten svarade Curt med att skicka några bilder på trasmattor från den egna gården. Mycket riktigt, garn av filterduk från Hörnefors Sulfitfabrik var ett naturligt inslag i trasmattor även från Hörneå.
Vi återkommer i del 2 om denna korrespondens om trasmattor. Återbruk är trendigt i hållbarhetens tidevarv. Med dessa trasmattor var det inte bara gammal textil som fick nytt liv utan även rester från pappersindustrin.
Bild 1. Tvättbryggan i Hörneå får avsluta denna del 1 om trasmattor.
Gunnar Engström, 2020-11-29
Kontaktuppgifter exponeras enligt medgivande (se mer i artikel 2) - för läsare som har information om trasmattor med inslag av återvunnet garn från massaindustrin och önskar kontakt med Curt Carlsson; curt.carlsson@hotmail.com, 070-6183232
Besökare